Ruza je visegodisnja drvenasta biljka koja za plod daje sipurak a ciji je cvijet jedan od najljepsih na svijetu i svakako najpoznatiji.

Ruza je i simbol ljubavi. Ona je sinonim za ljepotu, plemenitost i istrajnost duha. Jako je osjetljiva bez obzira na svoje bodlje. Hiljade godina obozavanja i zaludjenosti duboko su ukorijenile ruzu u nasu kolektivnu svijest.U svom razvoju ruza ima dva perioda.Prvi period je veoma dug i trajao je izmedju tri i pet hiljada godina. Sastojao se u odabiranju ruza iz prirode i unosenju u vrtove staroga svijeta, zatim odabiranje spontanih hibrida i mutacije.

Evropske ruze starog svijeta prvobitno su gajene na tlu Male Azije i Bliskog istoka (Egipat, Sirija , Mesopotamija) odakle su dospjele u Grcku i Rim.

Poslije pada velikih imperija ruza pada u zaborav a pojavom mladohriscanstva biva i zabranjena jer je podsjecala na paganske obicaje.

Drugi period u razvoju ruza pocinje u sesnaestom vijeku u eri velikih morskkih putovanja kada u Evropu pristizu mnoge biljke sa dalekih egzoticnih destinacija.Medju tim biljkama su se nalazile i ruze.

U osamnaestom vijeku nove ruze u Evropu pristizu iz Indije,Kine, Japana i Sjeverne Amerike.
Vrlo brzo postaju predmet interesovanja bogatih kolekcionara i bastovana botanicara koji se odmah prihvacaju posla selekcije i hibridizacije.

Tako po prvi put poslije starog Rima dolazi do organizovanog uzgoja i popularizacije ruza koja traje do danasnjeg dana.

Uvrstiti ruze u svakodnevni zivort znaci ulepsati svaki dan ispred sebe.